DIALOGMØDE 2018: En iderig tidsrejse

33239223 2046485282340831 8499016576794624000 n 1Onsdag den 23. maj afholdte Frivilligcenter Nordfyn og Nordfyns Kommune dialogmøde omkring Fremtidens Foreningsliv på Nordfyn. Omkring 60 deltagere rejste ved mødet afsted på en fælles tidsrejse med fokus på skabelsen af et mere rummeligt, socialt og mangfoldigt foreningsliv på Nordfyn. Energien og stemningen var god, ideerne mange.

Af Birgitte Schwabe, Leder af Frivilligcenter Nordfyn

 

Jeg selv havde glædet mig rigtig meget til en aften i selskab med dem, som jeg arbejder for og med, nemlig foreningerne og de frivillige. Formand for Social- og Sundhedsudvalget i Nordfyns Kommune, Mogens Christensen, og Formand for Frivilligcenter Nordfyn, Kurt Jørgensen, bød velkommen, og derefter blev bagagen tjekket ind og deltagernes drømme blev delt. Dette var de indledende øvelser til den fælles tidsrejse vi skulle på sammen senere på aftenen. Disse øvelser sørgede for, at man fik delt de nære ting og det som optog én lige nu og her - dels med kommunen og Frivilligcentret, men også med hinanden. Det var vigtigt at vi kunne løfte os i fællesskab, til at drøfte foreningslivet på et mere generelt plan, end fokusere dialogen på enkeltstående sager, som kun vedrørte eksempelvis en forening eller et fåtal af foreningerne.  

Efter lidt spisning blev det så tid til take-off, og folk blev derfor inddelt i grupper. Tidsrejsen satte derefter fokus på at finde ideer til at skabe et rummeligt, mangfoldigt og socialt foreningsliv på Nordfyn. Ideerne skulle både være de værste af slagsen, men også ideer med the sky is the limit blev luftet. Det skabte det som vi alle ønskede med et dialogmøde, nemlig DIALOG. Og endnu mere vigtigt, så formåede vi at sætte gang i en forhåbentlig succesfuld samskabelsesproces, der vil ændre måden vi samarbejder på i fremtiden.

Samskabelse skaber værdi for både kommunen, borgerne og lokalområdet, og det er ønsket på sigt, fra både kommunen og Frivilligcentrets side, at foreningslivet og frivillige på Nordfyn, føler sig tilstrækkeligt støttet og hørt.

Tidsrejsen foregik om bord på en tidsmaskine. Og med et højtlydende horn blev tidsmaskinens passagerer styret og guidet rundt i tidsmaskinens forskellige afkroge for at blive inspireret. Eksempelvis slog de også et smut forbi tidsmaskinens skraldespand for at drøfte de mest urealistiske ideer til et fremtidigt rummeligt, socialt og mangfoldigt foreningsliv på Nordfyn. Min egen opfattelse af tidsrejsen var, at alle deltog aktivt og at alle kom til orde.

Civilsamfundet er i min optik en forlænget arm, der hvor de offentlige tilbud stopper. Det giver flere menneskelige ressourcer og ikke mindst oftest mere relevante løsninger og tilbud, hvis borgerne selv har bidraget til at designe dem. Når borgerne bliver en del af maskinrummet bliver opbakningen større. Der skabes lokale ambassadører, der meget bedre end offentlige medarbejdere kan få folk engageret og ikke mindst få dem til at bidrage med ressourcer, der ellers var skjult eller ikke mobiliseret.

Resultatet af mødets tidsrejse er blevet samlet i et dokument, som du kan se her.

Resultaterne sætter samtidig retningen for en fremtidig Tænketank for fremtidens foreningsliv på Nordfyn. Dette vil i første omgang udmønte sig i 2 opfølgende foreningsmøder, hvor der vil blive lavet en kategorisering samt en dybere analyse af ideernes realiserbarhed. Det skulle gerne føre os frem til en handleplan for hvordan vi får ideerne ud at leve i fremtiden.

Ønsker du at blive en del af tænketanken, så kan du sagtens være med, til trods for at du ikke deltog på dette års dialogmøde. Skriv en mail til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., så vil du blive inviteret med til de opfølgende møder.

Tusind tak til jer der deltog på dialogmødet. Det var virkelig en lærerig aften for både kommunens medarbejdere, politikere og mig selv. Vi glæder os til det videre samarbejde omkring alle jeres ideer - både de urealistiske, værste og drømmende. De er alle med til at skabe forståelse og indsigt i hvad der rør sig i det nordfynske civilsamfund, og de er en hjælp til, at vi i fællesskab får skabt noget nyt, mere bæredygtigt og forhåbentligt banebrydende og anderledes i fremtiden.


Frivilligcenter Nordfyn

Vi sikrer de bedste betingelser og de største udfoldelsesmuligheder for den lokale frivillighed. Vi yder konsulentbistand til foreninger, synliggør frivillige aktiviteter og mobiliserer frivillige. Vi gør det lettere at være frivillig forening og nemmere at blive frivillig - også for de borgere, som oplever barrierer i forhold til at deltage i det frivillige fællesskab.

Traditionelt har vi haft et socialt sigte og i særlig grad serviceret de lokale sociale foreninge, men vi servicerer i dag en langt bredere målgruppe med et fokus på at fremme og udvikle den lokale frivillighed, og står således til rådighed for mange typer af foreninger, frivillige og borgere.

Derudover har vi fokus på de foreninger og frivillige initiativer, som ikke er en del af større landsforeninger eller støttestrukturer som DGI, DUF og DIF, f.eks. den uorganiserede og projektorienterede frivillighed, som opstår spontant ud fra lokale behov og engagerede borgere.

Og det er netop vores styrke - tilstedeværelsen i lokalmiljøet, samarbejdet med lokale aktører og kendskabet til lokale behov, fordele og udfordringer.

Vores fysiske placering tæller kontor- og mødelokaler i Sløjfen på Poppelvej 4 i Bogense, hvor vi også forestår den daglige drift - men vi er hele Nordfyns Frivilligcenter, og derfor arbejder vi også ud af huset.

Vi er altid åbne for nye samarbejdsplatforme og ideer, og vi støtter også kommunens mange tiltag i frivillighedens tegn. Vi er også de frivilliges talerør i den offentlige debat om frivillighed og civilsamfund.

Frivilligcenter Nordfyn Samarbejder med Nordfyns Kommune, og er medlem af Frivilligcentre og Selvhjælp i Danmark.

"Vi arbejder på hele Nordfyn, så ring gerne i forvejen og lav en aftale, da vi jævnligt laver opgaver ud af huset - vi kommer også gerne på besøg hos dig/jer."

Sløjfen er navnet på det hus i Bogense, hvor Frivilligcenter Nordfyn har kontor og mødelokaler. Vil du gerne booke et lokale i Sløjfen, så kig under fanen forening → lokalebooking.


Kontakt

Frivilligcenter Nordfyn 
Sløjfen
Poppelvej 4
5400 Bogense


Tlf: 60811215
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://frivilligcenternordfyn.dk

Træffetider:
Mandag, tirsdag og torsdag: 09.00 - 15.00
Fredag: 09.00 - 13.00